28. oktober 2011

Barndomsminner....

Da nærmer det seg Halloween, folkens. 
Det skal bli skummelt!! :) Jeg var åtte år når jeg kom til Norge, til verdens minste populasjon "Fosnavåg" (jeg er født i Manila). For dere som ikke vet det ligg det i Herøy kommune med rundt ti tusen innbyggerer fordelt på flere småøyer.
Jeg kan altså ikke huske noen Halloweenfeiring den tid. Det vil si eksakt 23 år siden (huff, har tiden gått så fort?). Nå når jeg fikk barn selv, har medier blåst Halloween dagen litt "over the edge". Butikker tjener masse penger på å selge alt mulig til denne dagen. Som for eksempel "mannen med ljåen" drakt for storebror eller skjellettdrakt for minstemann til nærmere femhundre spenn til sammen(søren, det ikke var "happy hour", ta to betal for en). Da er det først til mølla, for det kan fort bli utsolgt. Nei, guttene ville ikke ha noen hjemmelagde drakter! Storebror mangler fortsatt ljåen som sikkert koster en hundrings. Det er ingen "mannen med ljåen" uten ljåen, selv om jeg spurte om han heller kunne bruke en øks (fra sist Halloween). Han kikket rart på mora si som jeg ikke visste hva mannen med ljåen er?? OMG!

 Jeg syns vel det er helt greit siden jeg kommer fra Filippinene. Der feirer de alle mulige ting. Fra Halloween til en feiring for en nasjonal blomst, eller da vi fant opp en dans feiring. Hvorfor ikke ha en lokal feiring en gang i måneden (bare for å feire noe). I Filippinene elsker de å feire "noe" hele tiden, bokstavelig. Amerikanisert med en "touch" av filippinsk ! Så for all del, jeg respekterer de som ikke gidder å feire Halloween, men respekter også de som vil. Spesielt barna, det er derfor jeg bruker (himla mye) penger på (unødvendige) drakter. Jeg kunne sikkert laget noe selv, men jeg sparer litt tid og stress ved å kjøpe. Dessuten ser draktene ganske så bra ut. Jeg håper bare guttene bruker samme drakten neste år.
Kjøpte de ekstra store i år. Hahaha! :)
Jeg er glad når ungene mine er glad.
Tenker tilbake når jeg var barn...

 
(alle bilder lånt fra google)

Allehelgensdag i Fillipinene, 1 november, de dødes dag.
Jeg husker de dagene veldig godt. Det er en stor feiring på gravlundene der familier samler seg rund graven til sine avdøde. Rart hva? Jeg husket godt vi var på graven til bestefar (farfar) der familien vasket og pyntet graven. Vi satt der til langt på natt sammen med flere andre som også feiret sine avdøde. Vi spiste og drakk som om det skulle vært ett 40-årslag. Vi sang og lo, og mintes de avdøde. Litt skummelt når jeg tenker over det, men slik var tradisjonen og kulturen i Filippinene. Jeg har mye fine minner der i fra....


November 1 majority of the Filipino population observe All Saint's Day (Araw ng mga Patay).  During the Araw ng mga Patay Filipinos remember their dead, clean the graves, and decorate them with flowers.  While the purpose is somber, the effect is a picnic, full of merrymaking and laughter.  Everyone goes to the cemetery, and some even stay overnight.  

Mer Halloween etterhvert! Er så godt i gang her...
Må vise dere gresskaren og guttene med sine drakter. Ljåen da, det må jeg huske å kjøpe. :)

Ønsker alle en fantastisk dag!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails